Главная » 2014 » Февраль » 11 » Бронхит :: Какво означава бронхит
22:47

Бронхит :: Какво означава бронхит





Какво представлява бронхитът?
Бронхитът е възпаление на бронхите - остро или хронично, което предизвиква натрупване на слуз в тях. Може да придружава заболявания като грип, скарлатина, морбили, варицела.
Острият бронхит обикновено преминава за няколко седмици. Възможно е да го съпътстват прегракнал глас и синузит.
Хроничният бронхит е най-често резултат от продължително дразнещо лигавицата на трахеята и бронхите действие на вредности от околната среда. Обостря се през зимния сезон, при простуда, от влага с често повтарящи се пристъпи на кашлица.

Какви са симптомите на бронхит?
Кашлица, задух, болки в гърлото, гърдите и/или гърба, повишена температура до втрисане са най-общите симптоми, които се манифестират различно в началния стадий на заболяването и с неговото задълбочаване. Какво може да се наблюдава:
• рязко повишаване на температурата, суха болезнена кашлица, силна жажда, зачервена суха кожа, напрегнатост;
• температурата се покачва постепенно, отпадналост, раздразнителност, силна жажда за студена вода, сухота в гърлото, при говорене, най-малко движение и поемане на въздух започва суха болезнена кашлица, която се появява и при излизане от топло на студено;
• суха лигавица на носа, болка в основата му и желание за непрекъснато издухване на носа, непрекъсната изтощителна суха кашлица;
• суха кашлица на пристъпи, придружена с болки в гърдите и в корема, появява се обикновено вечер при лягане и нощем, пристъпите се провокират в затоплено помещение, от говорене, при хранене;
При задълбочаване:
• суха, с парене в трахеята кашлица, жълтеникави храчки, леко повишена температура, възможно кървене от носа;
• трудно отхрачване, но с обилен секрет, хрипове и шумен задух, възможно посиняване на устните;
• спастична кашлица с трудно отхрачване, която може да стане задушаваща и наподобяваща астматичен пристъп, гадене и повръщане, обилно слюноотделяне;
• влажна кашлица, в храчките има слуз и гной, силна жажда, лош дъх в устата и обилно слюноотделяне.

Какви са причините за заболяването?
Обикновено причина за острия бронхит е инфекция, причинена от вируси - бронхоспазъмът е по-характерен при този причинител, бактерии, хламидии или комбинирана.
Освен на вредното въздействие на замърсена околна среда и продължителното тютюнопушене, хроничният бронхит може да се дължи и на алергия.

Каква е прогнозата?
Ако не се лекува, освен че мъчителната кашлица влошава качеството на живот, острият бронхит може да премине в пневмония. Опасен е за често боледуващи деца и възрастни с белодробен емфизем или сърдечно заболяване. Нелекувана, кашлицата при хроничния бронхит става постоянна с периоди на свирене и тежест в гърдите най-вече сутрин, с отделяне на храчки с неприятна миризма. Вследствие на кашлицата може да се появи херния; сърцето се натоварва повече и това може да доведе до белодробна хипертония, уголемяване на сърцето и сърдечна недостатъчност.

Какви бързи мерки може да вземете у дома?
Никакъв цигарен дим в стаята, овлажнете въздуха и почивайте повече, особено ако имате температура; направете си прясна салата или сок от моркови - бета-каротинът, който съдържат, предпазва и възстановява белодробната тъкан; подходяща е и салатата от черна ряпа - тя улеснява отделянето на храчки и подобрява кръвообращението. Яжте повече лук и чесън - чесънът е природен антибиотик, и лята червена чушка, ако ви понася на стомаха. Ограничете до минимум слузообразуващите храни - млечни продукти, захар, сладки плодове, тестени изделия от бяло брашно. Пийте много течности - билкови чайове, супи. Увеличете дозите витамин С. Не посягайте към антибиотиците в домашната аптека - ако острият бронхит е резултат от вирусна инфекция, те няма да помогнат. Антибиотиците се назначават от лекар при съмнение за бактериална инфекция и за предпазване от пневмония. Изхвърляйте в книжна салфетка, а не преглъщайте храчките.

Как можем да се предпазим?
Профилактиката на острия бронхит - предпазване от вирусни, бактериални, хламидийни инфекции.
А за острия и за хроничния бронхит - укрепване на имунната система; тъй като много често хроничният бронхит е “дар от цигарите” за пушачите, спрете ги или поне ги намалете; избягвайте преумората, ако работата ви е в среда с много прах, химически изпарения, дим, силни аромати, използвайте индивидуални предпазни средства или си потърсете друго работно място; ако живеете в място с повишено замърсяване на въздуха, излизайте по-често сред природата; яжте богата на витамини и минерали храна.



Источник: www.zdravnitza.com
Просмотров: 483 | Добавил: mantry | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0


Конструктор сайтов - uCoz
Copyright MyCorp © 2024